Važno – zakonska obveza upisa u registar stvarnih vlasnika

Osposobljavanje za lovnika

Poštovani, obavještavamo Vas da počinje osposobljavanje za lovnike koje provodi Hrvatski lovački savez. Sukladno Zakonu o lovstvu (NN-99-2018 i 32-2019) i Pravilniku o lovniku svako lovište dužno je imati lovnika.

Termini za osposobljavanje lovnika za Splitsko-dalmatinsku županiju su:
·        19.-20. prosinca 2019.g. (četvrtak-petak)
·        27.-28. siječnja 2020.g. (ponedjeljak-utorak)
·        10.-11. veljače 2020.g. (ponedjeljak-utorak)
·        24.-25. veljače 2020.g. (ponedjeljak-utorak)
-  Polazak autobusom je dan ranije od predviđenog termina u 14.00 sati.

Ukupni trošak iznosi 2.500,00 kn po lovniku, a iznos se uplaćuje na IBAN Lovačkog saveza ŽSD – HR50 2407000 1100477151, model HR00 50-2019. Opis plaćanja: izobrazba lovnika

U cijenu je uključeno:
·        Prijevoz autobusom do Podgarića (Garešnica) i tri dana najam autobusa
·        Osposobljavanje-20 sati predavanja i vježbe
·        Pismeni ispit
·        2 (dva) puna pansiona s noćenjem i hranom
·        Literatura-priručnik


Molimo sve udruge (lovoovlaštenike) da u što kraćem roku, a najkasnije do 01.12.2019. prijave svoje članove koji će se osposobljavati za lovnika. Broj članova nije ograničen, a svako lovište mora imati najmanje jednog lovnika. Preporučamo da na ovo osposobljavanje pošaljete barem dvojicu članova jer u slučaju spriječenosti lovnika nećete moći obavljati lovne aktivnosti.

Prijavljujete se na način da ispunite prijavnicu koju vam šaljemo u privitku i pošaljete nam je na e-mail:lovtursplit@gmail.com ili poštom na adresu: Lovački savez ŽSD, K. Zvonimira 75, 21210 Solin. U prijavnici svakako navedite koji vam od dva ponuđena termina odgovora i obavezno dostavite i dokaz o uplati.
Za sve potrebne informacije slobodno nas kontaktirajte.
Srdačan pozdrav 
  

Krenulo ispuštanje poljskih jarebica

Nakon dva mjeseca krenulo se s planskim ispuštanjem pristiglih poljki!

Sukladno planu najprije se radilo na pripremi poljki na promjeni ishrane s peletirane hrane se počelo s dodatcima, pšenice,ječma, domaćeg kukuruza, hrane za golubove i sl.

Nakon 45 dana prilagođene ishrane  i aklimatizacije,tretmana potrebitim lijekovima prvi ispust se odradio u okolici fazanerije i prema praćenju nakon prvih nekoliko dana ispušteno jato od 14 kljunova uspješno se snalazi. Istima se u okolici dodaje hrana i voda.Sve više se udaljavaju od mjesta ispusta .Primjećene su su i posjete već podivljalih jarebica prethodnih godina ispuštanih,parova i manjeg jata.

Lov u Studenačkom polju je do daljnjeg zabranjen!

U subotu je organizirano drugo ispuštanje na lokaciji ispod izvora Zvizda u zapadnom dijelu polja. U dvije gajbe je prstenovano ukupno 14 poljki. Osam s crvenim prstenovima odmah ispuštenih, a u drugoj  gajbi zadržano 6 poljki s hranom i vodom koje će biti ispuštene za tri dana na istom mjestu.

Već sutradan je primjećeno više predatora u okolici te je određeno i dežurstvo da bi se iste zaštitile .

Ukupni gubici od prihvata do drugog ispuštanja su 5 kljunova dvije posljednje su upućene na zavod da se izvrši pato-histološki,koprološki i bakteriološki nalaz s naglaskom na salmonelozu. Nadamo se da uzrok uginuća nije zarazan već je uzrok plašenje i udar u nosače mreže.

Mole se svi članovi da o svemu primjećenom u svezi s poljkama izvjeste stručnu osobu za LGO.

Prilog:slike s ispuštanja poljki

Vuk i jazavac na hranilištu

Jedan naš iskusni lovac stručno i sa dobrim  preglednim poljem postavio kameru na bivšem hranilištu  za divlje svinje,te uspješno snimio jedinstven susret vuka i jazavca!

Fotografija zorno govori da je jazo nakustrušen i da prijeti? Ishod susreta ostao nepoznat?

Prilog:snimka vuka i jazavca

Dodatne upute Ministarstva oko afričke svinjske kuge

 

U Studencima okončana jesenska sjetva

Kako javlja poduzetni lovac Zdravko Šakić obrađeno je cca.3.000 m2 na devet odvojenih ograda i dolaca dok je Ljubomir Udovičić uzorao tri njive cca.1200 m2 .Prema urađenom još samo treba dobra kiša i rezultati neće izostati!

Prilog:nekoliko fotografija koje je poslao Zdravko Šakić

 

Javni poziv za sufinanciranje projekata ŽSD

U lovu s Nikolićima

Ni svježina ni velika rosa nisu umanjile želju lovaca iz sektora „Nikolići“ da iskušaju svoje pse i lovačku sreću u prošlo nedjeljnom lovu.

 

Psi su odmah po puštanju krenuli u potragu i vrlo brzo su pronašli noćašnji trag i potjerali zeca. Iznenada su dva pucnja proparala Podosojačko jutro i ustreptala su lovačka srca. „… Je li pao???…“.

Međutim, od ulova ništa…

Istarke, Brena i Bela su marljivo odradile mjesto pucnja i gonja se nastavila dalje po Rastovu gaju. Poslije povećeg kruga zeko je opet iznenadio istog kolegu koji ga je počastio sa još dvije „osmice“.

Jedini komentar je bio „…uže se ulivo…“!!!

Psi su i dalje neumorno slijedili trag štekćući „sve u šesnest“ te je ponovo prijetila opasnost da zeko iziđe na dotičnog kolegu ali se to, hvala Bogu, nije desilo!!!  

Nedugo iza ovih događanja je stigla dojava da je na drugom dijelu Rastovog gaja ipak ulovljen jedan dugouhan. Strpljiv i mirne ruke je bio lovac Ante „Jakić“.

 

Navedene akcije su nas toliko okupirale da nismo niti primijetili da je sunce dobrano ugrijalo i da je došlo vrijeme marende. Stoga smo se povukli na okrjepu i druženje kod kolege Ivana „Pećića“.

Uz dobre bokune i hladno piće potekle su i lovačke priče…

 

Voditelj sektora:

Ivan Nikolić „Pećić“   

  

Prilog:slike                                                                                                                                                                                                                                                           

  

 

Poziv na proslavu Sv.Huberta u Puli

Zainteresirani se trebaju javiti predsjedniku udruge

U prilogu prijavnica

Imotski sud donio presudu

Sudac se odgovorno potrudio da obrazloži ovu presudu!