Krenulo ispuštanje poljskih jarebica

Nakon dva mjeseca krenulo se s planskim ispuštanjem pristiglih poljki!

Sukladno planu najprije se radilo na pripremi poljki na promjeni ishrane s peletirane hrane se počelo s dodatcima, pšenice,ječma, domaćeg kukuruza, hrane za golubove i sl.

Nakon 45 dana prilagođene ishrane  i aklimatizacije,tretmana potrebitim lijekovima prvi ispust se odradio u okolici fazanerije i prema praćenju nakon prvih nekoliko dana ispušteno jato od 14 kljunova uspješno se snalazi. Istima se u okolici dodaje hrana i voda.Sve više se udaljavaju od mjesta ispusta .Primjećene su su i posjete već podivljalih jarebica prethodnih godina ispuštanih,parova i manjeg jata.

Lov u Studenačkom polju je do daljnjeg zabranjen!

U subotu je organizirano drugo ispuštanje na lokaciji ispod izvora Zvizda u zapadnom dijelu polja. U dvije gajbe je prstenovano ukupno 14 poljki. Osam s crvenim prstenovima odmah ispuštenih, a u drugoj  gajbi zadržano 6 poljki s hranom i vodom koje će biti ispuštene za tri dana na istom mjestu.

Već sutradan je primjećeno više predatora u okolici te je određeno i dežurstvo da bi se iste zaštitile .

Ukupni gubici od prihvata do drugog ispuštanja su 5 kljunova dvije posljednje su upućene na zavod da se izvrši pato-histološki,koprološki i bakteriološki nalaz s naglaskom na salmonelozu. Nadamo se da uzrok uginuća nije zarazan već je uzrok plašenje i udar u nosače mreže.

Mole se svi članovi da o svemu primjećenom u svezi s poljkama izvjeste stručnu osobu za LGO.

Prilog:slike s ispuštanja poljki

Leave a Reply