Archive for Studeni 2019

Važno – zakonska obveza upisa u registar stvarnih vlasnika

Osposobljavanje za lovnika

Poštovani, obavještavamo Vas da počinje osposobljavanje za lovnike koje provodi Hrvatski lovački savez. Sukladno Zakonu o lovstvu (NN-99-2018 i 32-2019) i Pravilniku o lovniku svako lovište dužno je imati lovnika.

Termini za osposobljavanje lovnika za Splitsko-dalmatinsku županiju su:
·        19.-20. prosinca 2019.g. (četvrtak-petak)
·        27.-28. siječnja 2020.g. (ponedjeljak-utorak)
·        10.-11. veljače 2020.g. (ponedjeljak-utorak)
·        24.-25. veljače 2020.g. (ponedjeljak-utorak)
-  Polazak autobusom je dan ranije od predviđenog termina u 14.00 sati.

Ukupni trošak iznosi 2.500,00 kn po lovniku, a iznos se uplaćuje na IBAN Lovačkog saveza ŽSD – HR50 2407000 1100477151, model HR00 50-2019. Opis plaćanja: izobrazba lovnika

U cijenu je uključeno:
·        Prijevoz autobusom do Podgarića (Garešnica) i tri dana najam autobusa
·        Osposobljavanje-20 sati predavanja i vježbe
·        Pismeni ispit
·        2 (dva) puna pansiona s noćenjem i hranom
·        Literatura-priručnik


Molimo sve udruge (lovoovlaštenike) da u što kraćem roku, a najkasnije do 01.12.2019. prijave svoje članove koji će se osposobljavati za lovnika. Broj članova nije ograničen, a svako lovište mora imati najmanje jednog lovnika. Preporučamo da na ovo osposobljavanje pošaljete barem dvojicu članova jer u slučaju spriječenosti lovnika nećete moći obavljati lovne aktivnosti.

Prijavljujete se na način da ispunite prijavnicu koju vam šaljemo u privitku i pošaljete nam je na e-mail:lovtursplit@gmail.com ili poštom na adresu: Lovački savez ŽSD, K. Zvonimira 75, 21210 Solin. U prijavnici svakako navedite koji vam od dva ponuđena termina odgovora i obavezno dostavite i dokaz o uplati.
Za sve potrebne informacije slobodno nas kontaktirajte.
Srdačan pozdrav 
  

Krenulo ispuštanje poljskih jarebica

Nakon dva mjeseca krenulo se s planskim ispuštanjem pristiglih poljki!

Sukladno planu najprije se radilo na pripremi poljki na promjeni ishrane s peletirane hrane se počelo s dodatcima, pšenice,ječma, domaćeg kukuruza, hrane za golubove i sl.

Nakon 45 dana prilagođene ishrane  i aklimatizacije,tretmana potrebitim lijekovima prvi ispust se odradio u okolici fazanerije i prema praćenju nakon prvih nekoliko dana ispušteno jato od 14 kljunova uspješno se snalazi. Istima se u okolici dodaje hrana i voda.Sve više se udaljavaju od mjesta ispusta .Primjećene su su i posjete već podivljalih jarebica prethodnih godina ispuštanih,parova i manjeg jata.

Lov u Studenačkom polju je do daljnjeg zabranjen!

U subotu je organizirano drugo ispuštanje na lokaciji ispod izvora Zvizda u zapadnom dijelu polja. U dvije gajbe je prstenovano ukupno 14 poljki. Osam s crvenim prstenovima odmah ispuštenih, a u drugoj  gajbi zadržano 6 poljki s hranom i vodom koje će biti ispuštene za tri dana na istom mjestu.

Već sutradan je primjećeno više predatora u okolici te je određeno i dežurstvo da bi se iste zaštitile .

Ukupni gubici od prihvata do drugog ispuštanja su 5 kljunova dvije posljednje su upućene na zavod da se izvrši pato-histološki,koprološki i bakteriološki nalaz s naglaskom na salmonelozu. Nadamo se da uzrok uginuća nije zarazan već je uzrok plašenje i udar u nosače mreže.

Mole se svi članovi da o svemu primjećenom u svezi s poljkama izvjeste stručnu osobu za LGO.

Prilog:slike s ispuštanja poljki

Vuk i jazavac na hranilištu

Jedan naš iskusni lovac stručno i sa dobrim  preglednim poljem postavio kameru na bivšem hranilištu  za divlje svinje,te uspješno snimio jedinstven susret vuka i jazavca!

Fotografija zorno govori da je jazo nakustrušen i da prijeti? Ishod susreta ostao nepoznat?

Prilog:snimka vuka i jazavca