Archive for Listopad 2019

Dodatne upute Ministarstva oko afričke svinjske kuge

 

U Studencima okončana jesenska sjetva

Kako javlja poduzetni lovac Zdravko Šakić obrađeno je cca.3.000 m2 na devet odvojenih ograda i dolaca dok je Ljubomir Udovičić uzorao tri njive cca.1200 m2 .Prema urađenom još samo treba dobra kiša i rezultati neće izostati!

Prilog:nekoliko fotografija koje je poslao Zdravko Šakić

 

Javni poziv za sufinanciranje projekata ŽSD

U lovu s Nikolićima

Ni svježina ni velika rosa nisu umanjile želju lovaca iz sektora „Nikolići“ da iskušaju svoje pse i lovačku sreću u prošlo nedjeljnom lovu.

 

Psi su odmah po puštanju krenuli u potragu i vrlo brzo su pronašli noćašnji trag i potjerali zeca. Iznenada su dva pucnja proparala Podosojačko jutro i ustreptala su lovačka srca. „… Je li pao???…“.

Međutim, od ulova ništa…

Istarke, Brena i Bela su marljivo odradile mjesto pucnja i gonja se nastavila dalje po Rastovu gaju. Poslije povećeg kruga zeko je opet iznenadio istog kolegu koji ga je počastio sa još dvije „osmice“.

Jedini komentar je bio „…uže se ulivo…“!!!

Psi su i dalje neumorno slijedili trag štekćući „sve u šesnest“ te je ponovo prijetila opasnost da zeko iziđe na dotičnog kolegu ali se to, hvala Bogu, nije desilo!!!  

Nedugo iza ovih događanja je stigla dojava da je na drugom dijelu Rastovog gaja ipak ulovljen jedan dugouhan. Strpljiv i mirne ruke je bio lovac Ante „Jakić“.

 

Navedene akcije su nas toliko okupirale da nismo niti primijetili da je sunce dobrano ugrijalo i da je došlo vrijeme marende. Stoga smo se povukli na okrjepu i druženje kod kolege Ivana „Pećića“.

Uz dobre bokune i hladno piće potekle su i lovačke priče…

 

Voditelj sektora:

Ivan Nikolić „Pećić“   

  

Prilog:slike                                                                                                                                                                                                                                                           

  

 

Poziv na proslavu Sv.Huberta u Puli

Zainteresirani se trebaju javiti predsjedniku udruge

U prilogu prijavnica

Imotski sud donio presudu

Sudac se odgovorno potrudio da obrazloži ovu presudu!

Poziv predsjednika udruge

 

Pozivam sve članove udruge da u nedjelju 3. studenog na spomendan zaštitnika lovaca Svetog Huberta skrate lovni dan i sudjeluju na župskoj misi u svojoj župi.

Predsjednik udruge

Marijan Dumančić

Zapinik Nazornog odbora od 11.listopada 2019.g

Nesvakidašnji slučajevi – što se događa stočarima u Studencima

 
Slučaj prvi:
Prije mjesec dana Nedi i Rosi Bartulović iz zaseoka Podgreda i polja u Studencima nestalo je 10 ovaca, nakon 4 dana vratilo se 5?Potraga je trajala svaki dan od dana nestanka, a od 5 preostalih ni traga ni glasa do današnjeg dana?
Slučaj drugi:
 Jozi Biliću Pižiću iz zaseoka Podjaram uz državnu granicu prije 15 dana pod čudnim okolnostima nestalo je 30 koza!Naime Jozina žena je čuvala koze u predjelu ispod kuće kada se stado odjednom razbježalo??? Javnim pogovorom doznajemo kao uzrok koji je uplašio stado, spominje se grupa migranata,vukova itd.? Nakon nekoliko dana vratile su se 4 koze a ostaci,oglodane kosti dvaju koza pronađene su nakon 10 dana, još nedostaju 24 koze?! Intenzivna potraga traje idalje?! „Ko da su u zemlju propale“.
 Slučaj treći:
 S farme autohtonih životinja – krava buša i magaradi kod zaseoka Meštrovići u posljednja dva tjedna pronađene su lešine dva magareta a za dva se još traga?
Čudi činjenica da su zvijeri prošle kroz dobro postavljenu pastirsku električnu ogradu, a količina pojedenog mesa govori da je to djelo većeg čopora koji se navratio više puta na svoj plijen?Saznajemo da je slučaj obradio i inspektor Bosiljevac! Potraga se nastavlja?!
Komentari u mjestu:
Da se radi o neobičnim događajima povezanim uz djelovanje navodno vučjih čopora koji obitavaju u pograničnom području i da se nakon dvije godine vučja populacija opet obnovila, govori se o većem čoporu pristiglom iz BiH ali i o vučici koja vodi 5 već velikih odraslih vučića, optužuju se i medvjedi koji se viđaju na području Lovreća i Studenaca,zarastanje proplanaka i oranica , a pritisak neupućenih mještana na lovce da djeluju je neopravdan.Možda je u pitanju i nešto sasvim treće, nadamo se rasvijetljenju ovih događaja!
Lovci nude samo pomoć u potrazi jer za sve ostalo nemaju ovlasti. Potraga se nastavlja.

Podsjetnik-Lovna kinologija

Podsjećamo sve naše članove i lovce susjednih udruga, da je prema već ranije objavljenom planu održavanja lovnokinoloških aktivnosti, predviđen IPO i ocjena oblika pasa goniča i ptičara u našoj udruzi, već tradicionalno na Dan Neovisnosti 08.10.2019. Okupljanje sudionika predviđeno je u 7.00 ispred lovačkog doma na Jankovini.

Za iskusne lovce na pero, koji štuju lovačku etiku i tradiciju, te imaju obučenog psa ptičara, predviđen je i Lovnokinološki Kup Sveti Hubert 19.10.2019.  u Sinju.