Archive for Siječanj 2019

Održana telefonska sjednica Izvršnog odbora

Predsjednik udruge i glavni lovnik održali su telefonsku sjednicu Izvršnog odbora na temu "Mogućnosti nastavka lova na divlje svinje psima goničima"

Naime sukladno naredbi Ministarstva o izlučivanju divljih svinja i odobrenju korištenja pasa goniča nakon 31.siječnja 2019 godine,članovi Izvršnog odobra su se izjasnili kako slijedi:

A) Članovi protiv korištenja pasa goniča:

  • Nikola Koštić
  • Ante Bilić
  • Petar Mustapić
  • Tomislav Jelić
  • Marijan Dumančić

B.) Članovi koji su za korištenje pasa goniča, ako ih koristi većina susjednih udruga:

  • Miroslav Šakić
  • Ivan Nikolić
  • Ivo Amulić

C.)Neodređeni po ovom pitanju:

  • Stipe Olujić
  • Petar Čaljkušić

 

Za napomenuti je kako su glavni lovnik udruge i stručna osoba za LGO u razgovoru s većinom članova Izvršnog odbora došli do zaključka kako je brojno stanje populacije divlje svinje u našem lovištu već na granici biološkog minimuma te su se zajedno s savjetnikom u udruzi izjasnili kako su protiv korištenja pasa goniča u navedenom periodu.

Predložen je lov dočekom uz uporabu svih pomagala sukladno odluci Ministarstva, bez ograničenja lovnih dana do kraja mjeseca ožujka 2019 godine,tj. do početka nove lovne sezone.

Predlaže se izbjegavanje odstrela zrelih krmača kako ne bi dodatno narušavali ionako narušeno brojno stanje divljih svinja na području kojim gospodari naša lovačka udruga, zaštita ostalih vrsta divljači ,te se predlaže provođenje pojedinačnog lova na benu s ptičarom, tj. izbjegavanje nazovimo "skupnog" lova na bene s više pasa pričara na malom prostoru.

U slučaju ranjavanja divljih svinja ,prilikom lova dočekom koristiti pse krvosljednike ili druge pse koji znaju pratiti krvni trag.

Pojačati ophodnje lovočuvara u zaštiti granica lovišta u slučaju eventualnih upada pasa i lovaca.

Glavni lovnik 

Ante Šakić

Održana sjednica vodstva L.J. Studenci i predstavnika vodstva udruge iz L.J. Studneci

Zapinik pod karticom Dokumentacija- Zapinici Izvršnog odbora i Lovnih jedinica

Čudan kraj ptičara

Iako smo svjedočili o raznoraznim stradanjima lovačkih pasa u posljednjih nekoliko godina u Lovreću se ipak dogodio rijedak i nezabilježen slučaj?

U noći s 23/24.siječnja pod nerazjašnjenim okolnostima uginuo je ptičar predsjednika udruge?

Mladi ptičar u četvrtoj godini života smješten u uređenom i komfornom boksu i dobroj kondiciji pokazivao je kvalitete vrhunskog psa!?

Prema izjavi osoba koje su ga ujutro pronašle pas je imao značajnu količinu ispuštene pjene ispod usta bez drugih znakova koji bi upućivali na stradanje?

Prema mišljenju veterinara pas je najvjerojatnije nešto pojeo što je izazvalo posljedice od kojih je stradao?

Značajno je napomenuti da pas posljednji tjedan dana nije napuštao boks i da se ponašao uobičajeno! O slučaju je izvješten veterinar i policijska postaja u Imotskom?!

Ne ponovilo se nigdje!!!

Slike  boksa i stradalog psa

 

Novost o goničima,slijedi odluka Izvršnog odbora?

Poštovani, u privitku je tumačenje Ministarstva poljoprivrede vezano uz upotrebu goniča u svrhu provedbe naredbe o smanjenju brojnosti svinja divljih.
 
Iz tumačenja je vidljivo da je skupni lov na svinje divlje upotrebom lovačkih pasa goniča dozvoljen i nakon 31.01.2019. odnosno sve dok je navedena naredba na snazi.
 
Napominjemo da je lov uz upotrebu goniča dozvoljen, ali nije obavezan te sukladno dugogodišnjoj lovnoj praksi te uvažavajući lovnu etiku, preporučamo da goniče ne upotrebljavate niti da organizirate skupne lovove poslije 31.01.2019., jer na taj način ugrožavate matične fondove ostalih vrsta divljači, a posebno krupne divljači.
 
Pojačani odstrjel svinja divljih možete obavljati metodom pojedinačnog lova-dočekom, jer se na taj način ne uznemiravaju ostale vrste divljači u vašim lovištima.
 
Naredba koja je trenutno na snazi ne znači da se svinje divlje smiju izloviti u potpunosti nego do visine biološkog minimuma. Biološki minimum za svinju divlju iznosi 50 % planiranog matičnog fonda iz lovnogospodarske osnove.    
 
Lovtour
 

Rođendan proslavio u lovu

Jedan od aktivnijih i poznatijih Lovrećkih lovaca g.Jadran Peran u lovu proslavio rođendan!

Uz obilnu marendu nismo vidjeli ništa od ulova osim zeca na rođendanskoj torti.Prvi i posljednji za stolom je g.Jozo Dumančić iako se čulo da je u posljednje vrijeme izgubio apetit?

Slavljeniku čestitamo i želimo mu mirnu ruku, oko sokolovo i DOBRU KOB!

Prilog: slike sa proslave koje nam je poslao g.Stipe Olujić