Archive for Studeni 2017

Novi zakon o zaštiti životinja (N.N. 102/17)

Zakon je na snazi od 26.listopada 2017.godine. Napominjemo samo nekoliko informacija koji će pobuditi Vašu pažnju:

  • provoditi će se kontrola čipiranja svih pasa, propisana kazna za nečipirane pse 6.000,00 Kn, kontrole krenule?
  • zabranjeno je koristiti tehničke uređaje u obliku kazne za školovanje pasa uporabom električne struje?
  • zabranjeno je trenirati trčanje pasa zavezane za automobil?
  • odsjecati životinjama dijelove tijela (osim lovačkih pasa??)
  • huškati životinje na druge životinje?
  • obveze lokalne zajednice u provođenju zakona?

Zakon obiluje raznim diskutabilnim odredbama i očito je da je donesen pod snažnim utjecajem  direktiva EU-a i društva prijatelja životinja koji dobivaju ogromna sredstva iz državnog proračuna.

Dobro je da su lovački psi izuzeti iz nekoliko važnih segmenata što je sigurno zasluga HLS-a,a bilo bi još bolje da su lovački psi izuzeti iz ovog zakona!

Gospodarenje smeđim medvjedom u lovištima Splitsko-dalmatinske županije

Prema pisanju Lovačkog vjesnika br. 10/2017 u prostorijama Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije,05.listopada održana je radionica za lovoovlaštenike na području povremenog (stalnog) obitavanja smeđeg medvjeda. Radionica je održana u suradnji Ministarstva poljoprivrede i LS SDŽ uz nazočnost svih autoriteta predmetne teme u RH. 

Radionica je izazvala veliki interes lovoovlaštenika nakon sastanka i lovaca, a tema utvrđivanja brojnog stanaja te donošenje smjernica gospodarenja su napokon, inicijativom vodstva našeg saveza  naišle na konačno odobravanje i prepoznavanje od nadležnih institucija jer prethodni pokušaji nisu uzimani ozbiljno ili nisu adekvatno prezentirani?!

Međutim iako naša Udruga više od dvadeset godina permanentno prati kretanja velikih zvijeri u lovištu i o tome izvještava članstvo i javnost nije se našla na popisu pozvanih (zašto?),a u našem lovištu isti najčešće boravi a poznate su nam i lokacije  gdje povremeno zimuje ???

Prostor Kamešnica-Zavelim-Biokovo-Mosor kao stalna ruta kretanja i baravka više od 30 godina izaziva pažnju pravih lovaca ali i lokalnog stanovništva, a kako isti u svojim kretanjima konstantno prelazi državnu granicu budućim smjernicama treba i o tome svakako voditi računa!

Broj medvjeda na našim prostorima se znatno povećao posebno nakon ratnih djelovanja na području BiH pored ostalih čimbenika koji su uvjetovali mogućnost njegovog boravka.

Očekujemo žurno i odgovorno djelovanje nadležnih jer smatramo da se s planom već dosta kasni!

Obavijest lovnika

Po dogovoru s dobavljačem, fazani dolaze u subotu 11.studenog ujutro oko 05,20 sati na kružni tok u Lovreću.

Dužnost je voditelja sektora i predsjednika lovnih jedinica da u koordinaciji s lovnikom dogovore preuzimanje  i ispuštanje u lovište.

Dobavljač će ostaviti fazane u kutijama, a koje će, nakon ispuštanja fazana, pruzeti po povratku iz Vrgorca.

Naglašavam kako će lov na fazane biti organiziran u nedjelju 12.11.2017. godine.

U slučaju mogućih promjena vezanih za dostavu  istih, a koja može ovisiti o vremenskim nepogodama, lovnik će na vrijeme izvijestiti voditelje sektora i predsjednike lovnih jedinica.

 

DOBRA KOB!