Archive for Kolovoz 2017

Početak lovne sezone?

 

Velika vrućina, suša i požari koji su nas zadesili, svakako imaju sva obilježja elementarne nepogode, pa je preporuka koju je donio LSŽSD sasvim opravdana.
Nedostatak prirodnih izvora vode, kvalitativno i kvantitativno nedostatna hrana, požarima spaljena zemlja koja je dijelom zahvatila i naše lovište, pogubno utječu na svu divljač, posebno podmladak. U ovakvim okolnostima, primarna obaveza naše Udruge i svih njenih članova,koja se prvenstveno bavi uzgojem i zaštitom divljači, dodatni je angažman na punjenju vodom pojilišta, lokava, kaljužišta i kamenica, te nadopuna hranilišta i solišta, kako bi smo sačuvali zdravlje, spriječili migracije i održali matični fond divljači.
Planom i kalendarom lova, predviđeni početak skupnog lova na divlje svinje je 17.09.2017. Ovisno o procijenjenom stanju u lovištu vezanom na navedene okolnosti, Izvršni odbor Udruge će donijeti odluku o početku lova navedenog termina.

Dobra kob !

Stručna osoba za LGO
Branimir Šakić

Zanimljivost, potomci prvih lovaca- nositelji krvne grupe “0″

Osobe s krvnom grupom "0" od davnina se povezuju s određenom vrstom ličnosti?

U Japanu su posebno traženi, a kod zapošljavanja u anketi imaju i pitanje o krvnoj grupi i smatraju ih produktivnim, organiziranim,bistrim,fokusiranim, logičarima,praktičnim osobama s moćnom količinom energije, ukratko sposobnim i kompetentnim vođama,a sve to jer su im preci "posmatrali i najpreciznije procjenjivali okolinu kako bi preživjeli"!

Krv mogu dati svim krvnim gupama,a primiti samo "0". Podsjetite se i provjerite jeste li potomak prvih lovaca?

-Preneseno iz dnevnog tiska

Iskustvo unošenja sitne divljači u lovište

U posljednjih dvadeset godina pokušali smo obogatiti lovište sitnom divljači, a cilj unosa je bio:

  • kod zeca povećanje populacije i osvježenje krvi,
  • kod fazana  pokušaj udomljavanja
  • kod poljske jarebice reintrodukcija ili ponovno naseljavanje 

-Kupnjom smo unosili domaćeg zeca , uvozom iz Mađarske, a u posljednjih desetak godina isključivo iz domaćeg kaveznog uzgoja. Kod unosa zeca su postignuti određeni uspjesi unosom tzv.mađara za osvježenje krvi te djelomičan uspjeh  kod ispuštanja zeca iz kaveznog uzgoja starosti 80-100 dana, ispuštanjem početkom mjeseca lipnja na terenima koji su očišćeni od predatora i ako su bili pošteđeni kišnog perioda u tom razdoblju .

-Fazane smo kupovali i ispuštali  u lovište starosti 7-8 tjedana, poluiznošenim matičnim jatom, matičnim jatom i tzv. ispuštanje pored cijev. Jedini djelomičan uspjeh smo postigli zadržavanjem matičnog jata u otvorenom ispustu fazanerije, prikupljanjem jaja, njihovim inkubiranjem i odgojem u ograničenim uvjetima  (u kućnom odgovju stručne osobe), te njihovim ispuštanjem u ispust fazanerije, te nakon prilagođavanja u lovište. Iako su zabilježeni pojedinačni parovi koji su uspjeli izvesti mlade od 12-15 parova jednom bi se aktivirali prirodni nagoni a odgojiti samo minimalan broj, ali vidljivo udomljavanje nije postignuto.

-Kod unosa poljske jarebice -trčke (ili škrge kako se kod nas nazivala) također su isprobane sve solucije mlade starosti 7-8 tjedana, poluiznošeno jato , matično jato ali također s minimalnim uspjehom. Pokušaji ponovnog udomljavanja nisu uspjeli.

-Jednom prilikom smo naručivali i virdžinijske prepelice u dosta velikom broju i njihova skromna populacija se uspjela održati nekoliko godina ali bez dopune novim primjercima svake sezone i ukorom starih lovaca da ponovno oživimo našu poljku virdžinijska je nestala.

Što je razlog potpunog nestanka poljske jarebice koja je kod nas bila brojna kao i kamenjarke,a nestala početkom 80-tih godina prošlog stoljeća  nikada nije stručno istraženo ali se opetovano nagađalo da je uzrok nestanka : umjetno gnojivo, zapuštene oranice, pretjerano i nakontrolirano izlovljavanje , promjena biotopa … možemo prihvatiti samo uzrok umjetno gnojivo i nekontroliran izlov?! Međutim upravo naši stanišni uvjeti odgovaraju sitnoj divljači, a izgrađena su pojilišta, obrađuju se površine namjenjene isključivo toj divljači, a zasijala se pšenica, zob, kukuruz, ječam,djetelina itd..!?

GDJE JE PROBLEM I U ČEMU GRIJEŠIMO

Osnovni problem i neuspjeh stoji u nepripremljenom ispuštanju sitne divljači direktno iz gajbu u lovište? Ispuštanje sitne divljači iz gajbi (kaveza) iz intezivnog uzgoja u lovište bez prethodne pripreme na potpuno nove hranidbene uvjete, stanišne i vremenske uvjete, predatore koji nisu prethodno uklanjani a nije organizirano čuvanje tj. zaštita i ispuštanje u pripremljene stručno nazvane "poligone za podivljanje" ili podivljališta i to da se na mjestima ispuštanje nije osigurala voda i hrana na koju su oni prethodno navikli.

Sva sitna divljač uzgojena u intezivnom uzgoju kao zec, fazan, poljka navikli su na visoko kaloričnu peletiranu hranu i kod ispuštanja nije se mogla snaći i preživljavanje je bilo gotovo nemoguće.

Intezivan uzgoj sitne divljači bez obveze profesionalnih uzgajivača da iste prije isporuke pripremi na poligonima ili podivljalištima i onda isporuči lovačkim udrugama gdje nema educiranih i spremih lovaca ni slobodnog vremena da se prihvate tog zahtjevnog posla rezultira ovim neprihvatljivim stanjem ,a taj dodatni napor profesionalaca, svakako uz razumno povećanje cijene osiguralo bi velike efekte! Ovako ispuštanjem iz gajbe i nestajanjem lovci su nezadovoljni!!!

PRIJEDLOG ZA BUDUĆI SREDNJEROČNI I DUGOROČNI PLAN

Bez prethodne pripreme ne ispuštati zeca, fazana, poljku u lovište.

Udruga treba investirati u primjeren broj prihvatilišta svih vrsta u lovištu koji se mogu koristiti kao podivljališta za svu sitnu divljač.

Također pozvati sve lovce zainteresirane za učenje tehnologije prilagorđavanja sitne divljači stanišnim, hranidbenim ,te opasnostima od predatora do podivljavanja da se prijave u udrugu kako bi se moglo planirati buduće akcije nabave.

Korisna literatura: K.Pintar: "Uzgoj sitne divljači". 2010; V.Šegrt:"Trčka skvržulja", 2017, "Velika ilustrirana enciklopedija lovstva", grupa autora 1991, Zainteresirani mogu posuditi literaturu kod savjetnika udruge

I Studenčani napunili pojilišta

 

Važne obavijesti

Čaljkušići opet u akciji,ne posustaju

.

Posljednji pozdrav

Dana 11.kolovoza 2017.godine napustio nas je naš član g.Bože Mustapić.

Obitelji i rodbini iskrena sućut

Prilog:Izvadak iz Slobodne Dalmacije

Sva pojilišta u Lovreću napunjena

Akcijom vatrogasaca napunjena su pojilišta u lovnoj jedinici Lovreć: jedna u sektoru Kula, jedna u sektoru Čaljkušići, jedna poviše "Kravlje glavice", dvije u sektoru Nikolići. Popuna se vršila i noću.

Prilog:slike s punjenja pojilišta

 

I Čaljkušići napunili pojilišta

Aktivnosti u lovištu

Kako nas informiraju iz lovne jedinice Lovreć u sektoru Kula vatrogasci napunili pojilište vodom,a kod lovačkog doma zaliveni trajni nasadi kestena.

Toplotni udari ovih dana zahtjevaju od lovaca dodatne aktivnosti i gdje je god moguće treba puniti pojilišta vodom kao i kamenice!

Samo u jednom pojilištu (bunaru) u Studenačkom polju jučer smo pronašli sedam šojki utopljenih u bunaru i tri kosa, to se nije zapamtilo.

Šojke nije za žaliti jer njih i vrana je puno lovište i potrebne su organizirane akcije za smanjenje njihova broja!?

Prilog: slike vatrogasci u akciji, bunar pun stradalih šojki i kosovica, te kamenica