Archive for Lipanj 2017

Aktivnosti u sektoru Kula

Kako nam javlja voditeilj sektora g.Stipe Olujić, Marko i Nikola Dumančić su napunili dvije lokve (pojilišta)vodom.

Akciju  su izvršili  samoinicijativno što je za svaku pohvalu.

To može biti i poticaj  ostalim lovcima u cijeloj udruzi da obavezno provjere stanje vode u pojilištima, te za iste organiziraju kontakt sa vatrogascima koji su obećali u sklopru svojih radnih obveza pomoći u punjenju pojilišta vodom ili se obrate vodstvu udruge.

 

Prilog:slike s akcije punjenja pojilišta u sektoru Kula

 

Počeli i “ostali” radovi

Ovih dana počeli su i ostali važni radovi kao košnja djeteline i čišćenje i košnja proplanaka od zarastanja!

Ne treba napominjati da prva djetelina koja se ne pokosi nema efekta ljetne, a ni ostalih paša?

Košnja i održavanje proplanaka uvođenjem srna u LGO dobiva sve veći značaj,a sigurno će svi lovci imati zadatak iste obvezno održavati,a pokošeno saditi u plaste o čemu će se raspraviti kod donošenja obveza po  novom 10-godišnjem planu.

Prvi na ovim radovima su lovočuvar Petar Barać i njegov otac ,a možda neki ne znaju da udruga raspolaže motornom kosilicom i pilom.

Prilog: slike Petra i Ike u akciji

Ispuštanje zeca

Nadnevka 24. lipnja (subota), u 06.30 sati dopremljen je kontigent zečeva iz kaveznog uzgoja OPG „Požega“ sa otoka Krka, sa kojim naša udruga ima višegodišnju uspješnu suradnju. Ukupno je dopremljeno dvadeset, zdravih i kvalitetnih zečeva, starosti od tri do četri mjeseca, težine od 1,5 do 2 kg, koji su raspoređeni po sektorima lovnih jedinica Lovreć i Studenci i to na način da je sektor Kula koji broji najveći broj članova dobio četri, a ostalih osam sektora po dva zeca, s tim da je sektor Dvorine svog jednog zeca dao sektoru Čaljkušići. Nazočni lovci dohvatili su se posla i krenuli u smjeru lovišta u ispuštanje zečjih repića. Ovako udomljavanje zeca iz uzgajališta u lovište danas je postao trend, no svakako pri tome ne treba smetnuti s uma da kavezni zečevi nisu baš alternativa onima u otvorenom lovištu. Ispuštanje zečeva iz uzgoja prvenstveno služi da pridonese stabilizaciji fonda zeca, obnovi krvi i genetskom poboljšanju zečje populacije. Navedeno podrazumijeva i svrsishodno je jedino ako je lovište pripremljeno za ispuštanje zeca, na način da je prethodno smanjen broj štetočina u samom lovištu. Sa željom da se pridošli zec prilagodi našem lovištu i reproducira u dostatnom broju, kolegama lovcima želim dobru kob u odstrjelu zečjih repića u nadolazećoj lovnoj sezoni.
Prilog: slike sa prihvata i ispuštanja zeca
TAJNIK:
Marjo MILINOVIĆ, iur.

Podjela zeca

Nadnevka 24. lipnja (subota), u 0630 sati na okretištu u Lovreću prihvatit će se i izvršiti podjela zeca iz kaveznog uzgoja OPG „Požega“. Pozivaju se svi voditelji sektora ili njihovi zamjenici  iz lovne jedinice Lovreć i Studenci da u navedeno vrijeme preuzmu svoje zečeve. Podjela zeca provesti će se kao i prošle godine, a prema slijedećem: Kula-4, Čaljkušići-2, Jelići-2, Nikolići-2, Centar-2, Meštrovići-2, Mamutovo brdo-2, Jurčevići-2, Dvorine-2.

TAJNIK:

 

Marjo MILINOVIĆ, iur.

Otvoreno pismo g.Milenka Jelića

Split, 20. lipnja 2017. godine

Predsjedniku LU
Izvršni odbor LU,
članovima LU Gradina Lovreć
WEB stranica

Predsjednik NO naše udruge izbrisan potezom pera

Nadnevka 03. travnja 2017. godine uputio sam dopis sljedećeg sadržaja:

Na održanoj izvanrednoj Skupštini LU, podnio sam ostavku na mjesto predsjednika
Nadzornog odbora Udruge, kako se moje eventualne primjedbe ne bi tumačile kao otežavanje
rada predsjednika Udruge.
Na inzistiranje lovaca iz sektora Kula, sektora Centar Lovreć i sektora M. Brdo, pojedinačnih
poziva kolega lovaca te iz obveze prema velikom broju članova čiji sam glas dobio na
izborima za predsjednika Udruge (kojima se na ukazanom povjerenju i ovog puta
zahvaljujem), a kako podnesenu ostavku Skupština nije razmatrala, odlučio sam ostavku
povući te o odluci o povlačenju ostavke ovim putem obavještavam članove Izvršnog odbora i
ostale članove Udruge.
Potaknut podrškom koju su mi kolege lovci iskazali, nastavit ću i dalje zadaće predsjednika
Nadzornog odbora ispunjavati s punom odgovornošću i sukladno Statutu Udruge.
Sa poštovanjem,

Prije upućivanja ovog pisma čuo sam se sa savjetnikom tijela i stručnih službi s posebnim ovlastima gosp. Predragom Jurčevićom te mi je isti kazao kako se u potpunosti slaže sa gore iznesenim, naime da skupština nije ni razmatrala niti prihvatila moju ostavku te kako će on o tome razgovarati sa novoizabranim predsjednikom te da mu je osobno drago što povlačim ostavku.

Na sastanku IO koji je održan 08. travnja, između ostaloga, raspravljalo se i NO. Predsjednik udruge zastupao je stajalište da je ostavka predsjednika NO gotova stvar te se postavilo pitanje o podršci iz gore navedenog pisma. Nakon mog osobnog obrazloženja pitao sam ispred svih tajnika Marija Milinovića za njegovo mišljenje. Isti se u potpunosti složio da na skupštini nije razmatrano niti glasovano o prihvaćanju moje ostavke. Zaključeno je kako treba pod hitno izabrati preostale članove NO kako bi isti mogao funkcionirati, jer temeljem našeg statuta članka 23. stavak pet koji kaže:
„Nadzorni odbor svoje odluke donosi većinom glasova ukupnog broja“.
Temeljem gore iznesenog nisam se mogao niti uključit u bilo kakav ozbiljan rad, niti me je do duše nitko ni zvao na sastanke niti informirao o bilo čemu.
Prije nego uputim pitanje, moram kazati da se ja neću dati naljutit isprovocirat a najmanje odustat.
Molim gospodina predsjednika naše udruge da mi da pojašnjenje:
Po kojem to osnovu naša udruga nema predsjednika NO, na našoj WEB stranici to mjesto stoji upražnjeno. Osim toga, kava je to hitnost, kada se u roku tri mjeseca nije niti pokrenut postupak odabira preostalih članova NO. Nameće se zaključak da našoj Udruzi NO nije potreban.
PS
Što se tiče ostavki, njih smo se, između ostalog, naslušali na početku ove godine ispred mnogo nazočnih od članova sadašnjeg rukovodstva da više nikad neće obnašat nikakve dužnosti osim biti obični članovi i naravno sve se to zaboravilo.
I još nešto ako nekome smeta moje inzistiranje rada po statutu, onda je to sasvim neka druga tema koja nema veze sa povlačenjem ostavke.

Dobra kob!

Predsjednik NO
Milenko Jelić

Dodatna radna akcija

Sukladno dogovoru predsjednika Udruge i gospodina Nikolić Anđelka o uređenju okoliša oko lovačkog doma na Lovreću, nadnevka 16. lipnja isti je i realiziran. Puni volje i radnog elana gospodin Nikolić se sa sinom (mladim, vrlo vrijednim i nadamo se našim budućim članom) i zetom zdušno prihvatio posla te su po vrućem ljetnom danu, uz pomoć građevinske mehanizacije očistili i uredili prostor za parking ispred rampe, a također su uredili i tamponirali rupe na prilaznom putu prema domu.
Zahvaljujemo im na uloženom trudu i učinjenom radu, a uradili su doista posao za svaku pohvalu!
Prilog: slike sa radne akcije
TAJNIK:
Marjo MILINOVIĆ, iur.

Izabran voditelj sektora Kula

Nakon ostavke g.Darka Kasuma jučer je sektor Kula izabrao novog voditelja sektora Stipu Olujića i automatski člana Izvršnog odbora Udruge, a za zamjenika je izabran Frane Biškić.

Sada se još očekuje sjednica voditelja sektora lovne jedinice Lovreć i izbor predsjednika lovne jedinice.

Uspješno navrtanje

Frane Biškić, Marijan Čavrlj i Pere Čaljkušić- Bubo ovo proljeće su navrnili osam trišanja na rašeljke ispred lovačkog doma? Jučer nakon tri mjeseca provjerili smo učinak najavljenih stručnjaka i konstatirali: "Svih osam navrtaka se primilo i dobro napreduje"

Čestitamo im!

Sad već ima i prijedloga da se na mjestima gdje kesteni nisu uspjeli posade rašeljke i poslije navrnu?

Prilog:slika s navrtanja i jučerašnje snimke

 

Tjelovo u Lovreću

Očuvane vrijednosti koje prate lovce iz naraštaja u naraštaj kroz nasljeđivanje kulturoloških dosega vezanih uz očuvanje običaja i poštivanja lovne etike samo su jedan pogled na lovstvo današnjice. Pozivu lovrećkog župnika fra Dinka Bošnjaka za sudjelovanjem u svetoj misi i procesiji povodom obilježavanja blagdana Tijelova, koji se održao 15. lipnja, doduše u malom broju, ali svesrdno su se odazvali i lovci naše Udruge. Upravo u tom kontekstu proslavili smo blagdan Tijelova, iskazali našu vjernost kraju iz kojeg potičemo, Udruzi, svojoj obitelji i domovini, a molitvom smo potvrdili vjeru u stvarnu Kristovu prisutnost u posvećenim euharistijskim prilikama. Nazočni lovci, u svečanim prepoznatljivim lovačkim odorama, proslavili su navedeni blagdan dostojanstveno, svečano i na čast kako njih samih tako i Udruge koju predstavljaju.

Prilog: slike sa proslave blagdana Tijelova

 TAJNIK:

 Marjo MILINOVIĆ, iur.

 

Poziv na uplatu članarine

Sukladno odluci Skupštine udruge uplata članarine za lovnu 2017./18. godinu može se izvršiti u dvije rate i to prva rata odmah po primitku uplatnice, a druga rata najkasnije do 1. srpnja tekuće 2017. godine. S obzirom da se drugi rok uplate približava kraju, obvezan sam upozoriti da svi članovi koji nisu podmirili drugu ratu, to i u navedenom roku učine, jer je člankom 11 Statuta Udruge definirano da članstvo u Udruzi trenutno prestaje neplaćanjem članarine.

Ukoliko član iz bilo kojih razloga nije u mogućnosti ispoštovati gore navedeni rok uplate,  može se obratiti predsjedniku ili tajniku Udruge, te odrediti rok do kada će uplata biti provedena, te na taj način spriječiti moguće neugodnosti.

Lijep pozdrav i dobra kob!

TAJNIK:

 

 Marjo MILINOVIĆ, iur.