Archive for 2017

Slike s blagdanskog domjenka

U subotu 23.prosinca u lovačkom domu održana tradicionalna prigodna blagdanska zakuska za sve članove udruge.

Nije bilo velike govorancije!

U kratkom obraćanju predsjednik udruge je uputio čestitke za Božić i Novu godinu svim članovima udruge i njihovim obiteljima te im zaželio  dobro zdravlje,poslovni uspjeh,a lovcima "Dobru kob"!

Čestitka

Čestit Božić i sretna Nova 2018 godina svim članovima i njihovim obiteljima

Obavijest

Pozivaju se svi članovi udruge da 23.prosinca 2017.godine (subota) dođu u lovački dom  u 18.00 sati gdje će biti upriličen blagdanski domjenak, podjela kalendara i prigodnih poklona.

Predsjednik udruge Marijan Dumančić

Novi zakon o zaštiti životinja (N.N. 102/17)

Zakon je na snazi od 26.listopada 2017.godine. Napominjemo samo nekoliko informacija koji će pobuditi Vašu pažnju:

  • provoditi će se kontrola čipiranja svih pasa, propisana kazna za nečipirane pse 6.000,00 Kn, kontrole krenule?
  • zabranjeno je koristiti tehničke uređaje u obliku kazne za školovanje pasa uporabom električne struje?
  • zabranjeno je trenirati trčanje pasa zavezane za automobil?
  • odsjecati životinjama dijelove tijela (osim lovačkih pasa??)
  • huškati životinje na druge životinje?
  • obveze lokalne zajednice u provođenju zakona?

Zakon obiluje raznim diskutabilnim odredbama i očito je da je donesen pod snažnim utjecajem  direktiva EU-a i društva prijatelja životinja koji dobivaju ogromna sredstva iz državnog proračuna.

Dobro je da su lovački psi izuzeti iz nekoliko važnih segmenata što je sigurno zasluga HLS-a,a bilo bi još bolje da su lovački psi izuzeti iz ovog zakona!

Gospodarenje smeđim medvjedom u lovištima Splitsko-dalmatinske županije

Prema pisanju Lovačkog vjesnika br. 10/2017 u prostorijama Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije,05.listopada održana je radionica za lovoovlaštenike na području povremenog (stalnog) obitavanja smeđeg medvjeda. Radionica je održana u suradnji Ministarstva poljoprivrede i LS SDŽ uz nazočnost svih autoriteta predmetne teme u RH. 

Radionica je izazvala veliki interes lovoovlaštenika nakon sastanka i lovaca, a tema utvrđivanja brojnog stanaja te donošenje smjernica gospodarenja su napokon, inicijativom vodstva našeg saveza  naišle na konačno odobravanje i prepoznavanje od nadležnih institucija jer prethodni pokušaji nisu uzimani ozbiljno ili nisu adekvatno prezentirani?!

Međutim iako naša Udruga više od dvadeset godina permanentno prati kretanja velikih zvijeri u lovištu i o tome izvještava članstvo i javnost nije se našla na popisu pozvanih (zašto?),a u našem lovištu isti najčešće boravi a poznate su nam i lokacije  gdje povremeno zimuje ???

Prostor Kamešnica-Zavelim-Biokovo-Mosor kao stalna ruta kretanja i baravka više od 30 godina izaziva pažnju pravih lovaca ali i lokalnog stanovništva, a kako isti u svojim kretanjima konstantno prelazi državnu granicu budućim smjernicama treba i o tome svakako voditi računa!

Broj medvjeda na našim prostorima se znatno povećao posebno nakon ratnih djelovanja na području BiH pored ostalih čimbenika koji su uvjetovali mogućnost njegovog boravka.

Očekujemo žurno i odgovorno djelovanje nadležnih jer smatramo da se s planom već dosta kasni!

Obavijest lovnika

Po dogovoru s dobavljačem, fazani dolaze u subotu 11.studenog ujutro oko 05,20 sati na kružni tok u Lovreću.

Dužnost je voditelja sektora i predsjednika lovnih jedinica da u koordinaciji s lovnikom dogovore preuzimanje  i ispuštanje u lovište.

Dobavljač će ostaviti fazane u kutijama, a koje će, nakon ispuštanja fazana, pruzeti po povratku iz Vrgorca.

Naglašavam kako će lov na fazane biti organiziran u nedjelju 12.11.2017. godine.

U slučaju mogućih promjena vezanih za dostavu  istih, a koja može ovisiti o vremenskim nepogodama, lovnik će na vrijeme izvijestiti voditelje sektora i predsjednike lovnih jedinica.

 

DOBRA KOB!

Izvješće iz lovišta lovnika udruge

Članove naše LU, iz godine u godinu, sve više rade na uređenju lovišta, a što je za svaku pohvalu. Obilaskom lovišta uvjerio sam se kako su u većini sektora uz čišćenje „prosika“, izradu i obnovu već postojećih hranilišta i solišta, obavljene i jesenske sjetve. Tako sam u razgovoru s grupovođama LJ Lovreć dogovorio da u skladu sa svojim mogućnostima obave preostali dio jesenske sjetve koju su planirali /većinu su do sada obavili/, te na taj način olakšamo prezimljavanje divljači.  Članovi LJ Studenci su također izvršili veći dio jesenskih radova. Tako su clanovi IV i V sektora LJ Studenci u subotu 28.10.2017. godine na lokacijama Jova, Rastova Glavica, Satulija, Vilini Doci i Novak obavili sjetvu pšenice i zobi, čistili puteve i kontrolirali hranilišta, solišta i pojilišta.

Za istaknuti je kako dugogodišnje dobro gospodarenje u cijeloj LJ Studenci donosi dobre rezultate, a posebno u navedenim sektorima, gdje su lovci u posljednja dva lovna dana odstrijelili ukupno 10 zečeva, dvije lisice i jednog vepra. U prilogu su fotografije radne akcije na navedenim sektorima, kao i posljednjih uspješnih lovova.

 

Prilog:slike

 

Proslava dana Sv.Huberta

U prilogu je objava ŽLS, molimo članove zainteresirane da se jave predsjedniku udruge glede odlaska na proslavu.

Obavijest sa sastanka IO

Nadnevka 14.10. (subota) 2017. godine, s početkom u 1900 sati u lovačkom domu na Lovreću održan je sastanak užeg dijela rukovodstva udruge i voditelja sektora lovnih jedinica Lovreć i Studenci (članova Izvršnog odbora,u daljnjem tekstu: IO).
Nakon pozdravne riječi predsjednikUdruge gospodin Marijan Dumančićpredlaže dnevni red, kojeg članovi IO jednoglasno prihvaćaju.
Predsjednik Udruge na temu otvaranja lovne sezone na zeca i ostalu sitnu divljač (15. studenog)ističe i izričito inzistira na poštivanju mjera sigurnosti u lovu, o čemu je na Web stranici Udruge tajnik gospodin Marjo Milinović objavio članak „Sigurnost u lovu“. Potom predlaže da se prijava za lov na zeca provodi na način da se voditelji sektora subotom navečer u lovačkom domu sastanu sa lovnikom Udruge gospodinom Antom Šakićem te mu predaju spisak lovaca planiranih za sutrašnji lov i dogovore sektor u kojem će loviti.Međutim članovi IO predlažu da se lovniku Udruge spiskovi lovaca, subotom navečer do 1900 sati jave putem telefona, o čemu se provodi glasovanje te svi nazočni članovi IO (ukupno osam, jedan opravdano izočan), za navedeni prijedlog glasuju jednoglasno, te se isti i prihvaća.
Po pitanju zahtjeva gospodina Hrvoja Šimundića-Bendića o gradnji čeke, IO donosi odluku da predsjednik lovne jedinice Lovreć gospodin Petar Mustapić i voditelj sektora Čaljkušići gospodin Petar Čaljkušić, u razgovoru i dogovoru sa ostalim članovima sektora Čaljkušići razmotre navedeni zahtjev, ponude prihvatljivo rješenje te isto pripreme i obrazlože na idućem IO.
IO je također jednoglasno prihvatio i zahtjev za prijem u redovno članstvo Udruge gospodina Ante Čaljkušića, oca našeg lovca Jure Čaljkušića, na način, a pošto se radi o lovcu starije dobi, da se isti oslobodi plaćanja upisnine.
Voditelj sektora Jelići gospodin Tomislav Jelić ističe devastiranost lovišta i zahjeva definiranje granica njegovog sektora.
Na samom kraju sastanka lovnik Udruge gospodin Ante Šakić, čita u ime gospodina Željka Meštrovića, a koji je nazočio na sastanku, poduže pismo u kojem navedeni iznosi svoje osobne frustracije i nezadovoljstvo stanjem u Udruzi.
Sastanak je završio u 2020 sati.
Zapisnik sa sastanka nalazi se u pismohrani Udruge.
Tajnik Udruge:
Marjo MILINOVIĆ, iur. 

Prilog:slike sa sastanka

Održana još jedna radna akcija

U subotu 14.10. na tzv. fazaneriji održana još jedna radna akcija: postavljeni su ogradni stupovi, uređena šahta vodomjera (nakon intervencije Vodovoda Imoatske krajine), uređena podloga za roštilj i završno niveliran pad unutarnje prostorije, slijedi postavljanje prekidača za struju, obrada oko prozora i odvoda za lavnadina

Prilog slike s radilišta