Archive for Prosinac 2016

Sklisko jutro u Studencima

Jutros nakon gotovo dva mjeseca suše palo samo malo kišice, asfalt je bio kao poledica? Tako je u Dragi kod Batalića mlinice dva automobila sletjela s ceste, kako čujemo bez većih posljedica?!

Lovci koji ovih blagdana češće izlaze u lovište poseban oprez zbog skliskih kolnika ?

Prilog: jutrošnje slike Drage

 

Foto zapis s Božićnog domjenka

Zapis poslao predsjednik nadzornog odbora g.Milenko Jelić

POZIV

Udruga poziva sve svoje članove na domjenak povodom Božićnih i Novogodišnjih  blagdana i podjelu kalendara. 

Mala svečanost će se održati 23.prosinca (petak) u 17.00 sati u lovačkom domu na Jankovini.

Sretan Božić i Nova godina

Otrovnim mamcima na lovačke pse

Jučer poslije podne prilikom povratka iz lova u brdu Sidoč iznad Čaljkušića vodeći pse na uzici psi pronašli otrovni  mamac i samo spretnošću lovaca u brzoj intervenciji iz psećih usta izvađen otrovni mamac i pas spašen?

Nije ovo prvi takav slučaj, nekoliko pasa je već otrovano,a sve je počelo u rujnu mjesecu u blizini granice sa susjednim lovištem  izvijestio nas je tajnik udruge Marijan Dumančić!

Lovci pričaju da su u početku mislili da je trovanje slučajno, da su u ovaj predio našeg lovišta možda vrane ili druge ptice ili lisice donijele iz okolnih sela jer ljudi tamo truju miševe, mačke i pse lutalice, naročito poslije ljetnih praznika kada napuštaju tzv.ljetne ljubimce jer im prave štetu?

Međutim pronalaskom otrovnih mamaca, a lovci pričaju da su ih i prije jučerašnjeg dana pronašli, možemo sa velikom sigurnošću zaključiti da se radi o namjernom trovanju bez ikakvog opravdanja i to je zlodjelo bolesnog uma,a otrovni mamci predstavljaju opasnost za ljude i domaće životinje, te ukupan nehuman odnos prema okolišu i svemu živom! Stanje je izmaklo kontroli i više nije stvar o pojedinačnom  slučaju?

Pitanje svih pitanja je "TKO NAMJERNO TRUJE PSE"?

Nakon ove spoznaje odgovorna osoba u udruzi je izvjestila nadležnu policijsku postaju, čiji su službenici žurno izašli na teren i izvršili očevid i prikupili relevantne činjenice,a kako jutros saznajemo ozbiljna istraga je več počela. Za svaku pohvalu!

Naglašavamo da su u udruzi o slučaju izvješteni i upozoreni svi voditelji lova da se ne osvrću na priče po kafićima, već da se ovom problemu priđe hladne glave , a svi lovci i mještani ako imaju bilo kakvih spoznaja ili saznanja o tome izivjeste policijsku postaju!?

Izbjegavajte sve priče o sumnjivcima i ne igrajte se optužbi bez dokaza jer je to kazneno djelo za koje se odgovara!

Javnim pogovorom saznajemo da je u susjednom lovištu pronađena i uginula divlja svinja za koju se sumnja da je otrovana, neprovjereno?

Ne mogu ni zamisliti lovca koji plačući gleda kako mu pas umire (jer psi ne krepaju) u mukama grčeći se i pjeneći na usta, a ne može mu pomoći!?

Slobodna Dalmacije je još 2012.godine pisala da  lovci znaju od čega stradaju psi, sad imaju i dokaze, znaju da se radi o iznimno opasnim pesticidima  "FURADAN" i "GEOCID" koji se ne mogu kupiti u RH i da se nezakonito uzimaju u BiH gdje su također pod kontrolom?

Naša je udruga prije osam godina donijela pravilnik u kome u čl.5. zadnji pasus stoji:"Zabranjeno je smanjivanje broja štetočina nezakonitim sredstvima i metodama" i o tome su svi naši članovi informirani!

Na kraju ovo je nezakonito i kazneno korištenje otrova,a da li se radi o ljubomori među lovcima, tko ima kvalitetnijeg psa, zajedljivosti bolesnika itd, a otkrivanje počinitelja i njihovo sankcioniranje je u nadležnosti ovlaštenih institucija i regulirano je zakonom!

Smatramo da je potrebito i educirati stanovništvo i osvjestiti ih da je svako trovanje opasno i štetno za sva živa bića i okoliš i da može izazvati nesagledive posljedice ?

Nadamo se da se ovo više neće ponoviti,a da će počinitelj ili počinitelji biti otkriveni i sankcionirani!

Prilog:Slika jučer pronađenog mamca

Opet druženje u Sektoru br. 3 u Studencima

Filip Tomasović-Mujo iz Kučića i njegov kum Beli koji u lovnoj jedinici Studenci njeguje prijateljstvo i gostuje preko 30 godina i s njima Jozo Dumančić iz lovne jedinice Lovreć (po prvi put) uspješno lovili. Odstrijeljena su tri zeca i veliki lisac. Nakon lova kako i priliči  na ugodnom i sunčanom prosinačkom danu lovačka fešta uz iće i piće!? Nije tu nedostajalo i priča o spomenu na nekadašnje lovove,pse (Šimiju i Šugu),a i sada usporedbe i različita mišljenja čiji su psi bolji i poslušniji?

Predsjednik lovne jedinice Nikola Koštić se posebno zahvalio Jozi koji je odstrijelio velikog lisca što nama nije uspjelo nekoliko tjedana ali i dodao da je i Marjo kod nas također bio uspješan,a za dolazeće blagadane očekujemo još gostiju iz Lovreća. 

Ostalo je nerazjašnjeno da li kolege i prijatelji iz Lovreća dolaze učiti Studenčane kako kaže Jozo ili da vide kako se lovi na pravilan način u našim uvjetima kako kaže Nikola???

Upravo ostaje da se to utvrdi do kraja ove lovne sezone?

Prilog:Slike jučerašnjeg lova i druženja 

Milenko opet svladao vepra

U subotu kao i obično Milenko nije odustajao. Kaže:" Ovaj me namučio najviše, prepreden kao stari lisac, danima je izbjegavao zamku ali sam ja bio uporniji."

Kao i uvijek meso je podijelio,a vepar je bio preko 100 kg

Prilog: slika

Jelen u lovištu

Iako u našim mjestima ima dosta naziva kao Jelinkovača, Jelinjak, Jelenja draga (dražica), Jelinkov brig itd, što asocira da je ovdje nekada obitavala jeljenja divljač??? ali u nedjelju 04.prosinca lovce u Studencima prvi put od pisanog vođenja evidencije iznenadio pravi jelen! 

Jelen se pojavio negdje oko 10.00 sati i pred mještaninom iz sela Repinjovača putem prema centru cestom ispred automobila laganim kasom išao oko 500m i prije sela Vrtače skrenuo put Cere, te preko Bekavaca i Dujmovića bora otišao u pravcu Draga i Nikolića. prema drugoj informaciji poslije Dujmovića bora ga je nešto vratilo prema Satuliji? 

Nekoliko lovaca koji su ga dobro osmotrili s udaljenosti od 30-40m kazali  da se radi o dorastajućem jelenu  između 4-6 godina starosti lijepe građe, uhranjen, s pravilnim rogovljem za tu dob, težine preko 100 kg. Lovci su jelena propustili, te pse koji su ga pratili zaustavili da ga ne progone!

Da li je ovo nagovještaj dolaska nove-stare divljači u naše lovište i što poduzeti da mu se omogući nesmetano naseliti???

Naime u zadnjih par godina čule su se priče da su jeleni naselili Kamešnicu i Zavelim te da je u susjednim lovištima u BiH bilo odstrijela i uz našu državnu granicu, a nedavno iako još neprovjereno viđene su dvije košute na prostoru našeg lovišta?!

PAO VEPAR I LISAC

Grupa Mate Šakića-Brace opet uspješna i sin mu Ante Šakić odstrijelio svinju težine cca.110 kg- ČESTITAMO!

Željko Meštrović glavni lovnik odstrijelio treću lisicu ove lovne sezone i njemu posebno ČESTITAMO!