Author Archives: hubert

Lovni dan 16.rujna

Cilu noć je bio burin,a ujutro suvota, pasi su slabo radili svinje nije  bilo? U Studencima odstrijeljena jedna lisica i šojka,a lov završio oko 9.00 sati. Dobro je i to reče jedan stari lovac!

U lovnoj jedinici Lovreć nije bilo odstrijela ali kako nam kaže Stipe Olujić "Kod nas je bilo kao u svatin" Marenda vrhunska,a ekipa jedva čeka drugu nedjelju ne samo lov jer se čeka još bolja marenda ?! Kako će biti pratićemo?

Prilog:Slike "marende kao u svatin"

Oprez u nedjelju

Iako smo već pisali o povećanom broju zmija otrovnica u lovištu naročito poskoka koji su već na granama gdje se sunčaju i love!

Kako nas je u jutrošnjem razgovoru  informirao Branimir Šakić samo u malom rubnom prostoru Studenačkog polja je primjećeno šest ženki  poskoka koji su sliksali i tvrdi da su sve već okoćene!?

Jedan zanimljiv primjerak je snimljen kako je ulovio pticu i kako je guta?

Što je razlog ovakvog povećanog broja zmija u pojedinim godinama nemamo odgovor,ali opreza nikad dosta!

Prilog interesantne slike viđenih

 

Goniči izlaze na scenu 16.rujna

Sukladno odluci Izvršnog odbora u nedjelju 16.rujna počinje lov goničima na divlje svinje. Mi i dalje preporučamo i hajke na lisice što je jedan pravi lovački izazov i koristan lov.

Obzirom na još visoke temperature i da u lovištu operira neutvrđeni (a sigurno) veći broj vukova,te izvješća o povećanom broju viđenih zmija otrovnica upozoravaju da treba biti spreman za reakciju u eventualoj nezgodi ?! Međutim svi znamo  da se od ove lovne godine od 16.travnja i dalje lovi srnjak do 30.rujna,a srna i lane od 01.rujna do 31.siječnja, lov se obavlja dočekom sa zemlje, zaklonice i niskih zasjeda, visokih zasjeda -čeka, šuljanjem te vabljenjem tijekom sezone  parenja sukladno pravilniku.

Nažalost od vodstva udruge još nismo zaprimili ukupno izvješće o osmotrenoj i odstreijeljenoj krupnoj divljači što nas sve zanima,a možda je i kvota ispunjena ???

Svima želimo DOBRU KOB!

Obavijest o novinama na internet stranici

Sukladno odluci Skupštine i izvršnog odbora internet stranica udruge je minimalno dograđena i možemo biti mirni agodinu do godinu i pol dana kada će biti nužna značajnija nadogradnja,preslagivanje u izborniku je izvršeno i nadamo se kroz ovaj mjesec izmjeniti postojeće stare podatke i unijeti nove te sve promjene u posljednjem periodu dok stranica nije bila u funkciji.

Najveća novost će biti pod rubrikom "dokumentacija" gdje će se objavljivati: Pripremni radni materijali za sjednice, zapisnici Skupštine, Izvršnog i Nadzornog odbora, promemorije svih. donesenih odluka i biti objavljeni svi viažeći ugovori.

Značajna inovacija će biti  i u rubrici vijesti gdje će pored najnovijih vijesti biti moguć pregled po mjesecima i godinama, tj. vijesti se više neće brisati nakon proteka od godinu dana.

Međutim, da bi stranica bila zanimljivija i informativna potrebita je bolja suradnja vodstva,stručnih službi,voditelja lova i svih članova jer jedino tako možemo svima omogućiti brz pristup i saznanja o aktivnostima u udruzi i šire,a poželjno je da se što više članova uključi na forum udruge te svojim razmišljanjima, prijedlozima,komentarima, pohvalama, pokudama i sl. utječe na rad i aktivnosti udruge.

UREDNIK

Mještani i lovci obnavljaju stari bunar

Nekoliko odvažnih lovaca pokrenulo je akciju obnove jednog od najstarijih bunara u Studencima zvanog "Šip" koji se nalazij u polju ispod zaseoka Jurčevići uz stari rimski put koji od Studenaca vodi u Vinicu,a njime su se služila sva sela od Čorbića Nugla do Dvorina, povremeno i Gradina.

Naime radi se o bunaru s izvorom žive vode koji je već desetljećima zapušten,a izgradnjom prometnice u njega se navratila i otpadna voda nanoseći mulj,blato i razne otpadne materijale dok je zapuštanjem oranica uz njega narasla ogromna šuma čije lišće nošeno vjetrom završava u vodi i taloži se.

Akcija je počela još u proljeće siječom šume i čišćenjem te paljenjem iste jer je prošle godine o čemu smo pisali u vodi pronađeno ugušeno  bezbroj ptica pjevica kosovica,šojki,čak i fazan i poljka!

Čišćenjem okoliša i vidljivim otvaranjem bunara koji ima ulazne stepenice oko njega i na pojilište dolaze mnoge ptice pjevice, grlice,golubovi itd. Ovog ljeta nema utopljenih, već se trud isplatio!

Čekajući da nivo vode ovog ljeta padne, angažirani su lovci sa motornom pumpom da isekaju vodu, te je angažiran bager da izvuče mulj i doveze kamene gromade za zaštitu bunara od daljnih naplova ali i sigurnosnih razloga jer u zimskim vremenima kada poledi postojala je mogućnost kod proklizavanja da netko završi u bunaru ?!

Akcijom u posljednja dva dana ispumpana je voda i bagerom izbačeno više od dva metra nataloženog mulja i otpadnog materijala,te dopremljeno još zaštitnih kamenih gromada.

Sada slijede završne akcije ponovnog pumpanja nadolazeće vode,konačnog čišćenja dna bunara prije jeseni,te manjih intervencija na zidovima i čišćenje okoliša te odvoz izvučenog mulja kada se procijedi. Imperativ je da bunar ostane u svom izvornom stanju.

Za stručnu i drugu pomoć smo se obraćali konzervatorskom odjelu za stare bunare u Imotskom kao i Općini Lovreć,ali nismo naišli na razumijevanje.

Prilog: slike stanja i nakon provednih akcija

 

Auto-moto orgije kod kapelice Sv.Nikole

Ovog ljeta u više navrata tijekom noćnih sati u Studencima iznad zaseoka Dvorine na širini gdje se dijele putevi za Vinicu i Aržano nepoznate vjerojatno mlađe osobe trenirale su motore svojih limenih ljubimaca,a što se vidi iz tragova na kolniku (prilog slike)

Ovog tjedna na kolniku ima i ostataka guma iz čega proizilazi da to nije bio bezazleni trening?!

Komentar nekoliko lovaca je bio "Šta se dogodi s divljači kad se nađu na putuovih objesnih šofera"???

Nije nam poznato da li je intervenirala policija ili cestari,a i nisu nas dužni informirati jer prometnice nisu dio lovišta iako nas se okrivljuje zbog naleta divljači na vozila?

 

U spomen

Dana 22.08.2018.godine u 45.godini života nakon duge i teške bolesti napustio nas je naš matični član Željko Stipović.
Poslijepodne 24.08.2018.godine uz sve počasti na groblju Sv.Ilije u Studencima ispraćen je na počinak u vječna lovišta.
 
Život se ugasi,sjećanja i uspomene ostaju, uvijek ćeš biti u našim mislima i molitvama.
 
Počivaj u miru božijem. 
 
Prilog slike ispraćaja i obavijest iz Slobodne Dalmacije
 

Plan kinoloških priredbi na jesen

Treći lovni dan 19.kolovoz

Odstrijel se poboljšao, jutro je pokazalo da ipak nešto prepelice ima. Bošnjaci Zvonko i Jozo su odstrijelili dvije prepelice i do 8.00 sati se pozdravili s lovom.

Dva pomagača iz Goluba su dokazali da ove sezone lov u polju bez njih nije moguć iako u udruzi ima još vrsnih ptičara?

Matin Bongo je više nego zhavalan jer je Brane uz njega odstrijelio četiri prepelice u lovu su još bili Ivo Bilić, Marijo Udiljak i Željko Meštrović,a kad se marenda spremila spremno su se pridružili Josip Prka, Joško Udiljak i Mirko Babić.

Tko je bio najuspješniji u odstrijelu golubova nismo uspjeli saznati kao i učinkovit način lova?

Ali četiri lovca, dvanaest golubova je više nego solidan uspjeh, čestitamo !

U Lovreću nije bilo odstrijela?

Prilog:fotografija bretonca Bonga i dva najaktivnija lovca s odstrijelom

Slab ulov prepelica u Studenačkom polju

U prva dva zajednička lova u Studenačkom polju odstijeljeno samo (6) šest prepelica i (7) sedam golubova? Nisu pomogla ni dva iskusna psa ptičara Joška Udiljka i Mate Cikojevića iz prijateljske udruge koji su pozvani u pomoć ali bez pušaka?!

Bretonac Ante Bošnjaka lijepo radi ali koja je korist kad prepelice nema? Ima golubova grivnjaša i već se skupljaju u jata ali bez dobre organizacije odstrijel istih nije moguć?

Da li je uzrok malo obrađenih površina zasijanih žitaricama ili prekomjeran izlov ili stradavanja na putu seobe nismo dokučili?

Lov je karakterizirao mali broj sudionika i vrućina,a u lovu je sudjelovao i novopečeni lovac Josip Bošnjak koji je upravo položio lovački ispit i sprema se pristupiti udruzi.

Međutim u oba lovna dana viđena su dva poskoka i već su na granama (prerano) što upućuje na veliki oprez!

Da li je bilo odstijela po sektorima u L.J Lovreć nismo uspjeli doznati?

Prilog:Odmor sudionika lova i slike viđenih poskoka koje nam je ustupio Branimir Šakić